Hoeveel laadpalen heb ik nodig bij mijn bedrijf? 

Heb je een eigen bedrijf met een ruime parkeerplaats? Dan is de kans groot dat er laadpalen nodig zijn. Bij de opname van het aantal laadpalen zijn drie dingen belangrijk: hoeveel parkeerplaatsen zijn er aanwezig, op hoeveel parkeerplaatsen wil je laadpalen plaatsen en hoeveel elektrisch vermogen is er binnen het kantoorpand aanwezig?

Elektrisch vermogen in het pand

Het elektrisch vermogen binnen een pand bepaalt voor een groot gedeelte hoeveel laadpalen er kunnen staan. Daarnaast is het, vanaf 2025, verplicht om bij 20 parkeerplaatsen over minimaal één oplaadpunt te beschikken. Verder is het aantal laadpalen ook afhankelijk van je wensen. Wij raden niet aan om huurders hun eigen parkeerplaats uit te laten rusten met laadpalen. Wij zijn van mening dat je solidair moet zijn met het vermogen dat beschikbaar is om een totale laadinfrastructuur te kunnen aanleggen.

“Het elektrisch vermogen binnen een pand is belangrijk om uit te kunnen rekenen hoeveel laadpalen er kunnen staan.”

Berekenen aantal laadpalen

Aan de hand van data in het vooronderzoek en de hoeveelheid elektrisch vermogen brengen we een eerlijk advies uit. Zowel over het aantal laadpalen als het type overeenkomst. Groen-Eco is onderscheidend in een exploitatieovereenkomst, maar het kan ook dat we je adviseren om voor een koopovereenkomst te kiezen. Zo proberen we je zo goed mogelijk in jouw behoefte te voorzien.

Koopovereenkomst of exploitatieovereenkomst

Met Groen-Eco kunnen we de laadpalen op twee manieren installeren. Je kunt kiezen voor een koopovereenkomst of een exploitatieovereenkomst. Bij de eerste variant koop je als opdrachtgever de laadpalen zelf en heb je het in eigen beheer. Dit betekent dat je alles zelf moet regelen. Dit kan eenvoudig via een abonnement voor de back-office van Groen-Eco, waar alles duidelijk uiteen is gezet. Zo kun je zelf het laadtarief bepalen en het verbruik van de kWh’s monitoren. Bij de exploitatieovereenkomst faciliteren wij in de laadoplossing en regelen we alles van A tot Z. Dan heb je er zelf geen omkijken meer naar.

Hoeveel laadpalen kan ik plaatsen bij mijn vastgoed?

Het aantal laadpalen is onder andere afhankelijk van het vrije vermogen, maar de vuistregel is:

1 laadpaal 3 x 25/32 Ampère
2 laadpalen 3 x 50 Ampère
4 laadpalen 3 x 63 Ampère
5 laadpalen 3 x 80 Ampère

“Het aantal laadpalen is onder andere afhankelijk van het vrije vermogen.”
Wetgeving 2025

Bestaande utiliteitsgebouwen hebben eveneens te maken met de wetgeving, namelijk de EPBD 3. Dit betekent dat gebouwen met 20 parkeerplaatsen, per 2025, over minimaal één oplaadpunt moeten beschikken. En dat is nog weinig, als je ziet hoeveel elektrische auto’s er nu al rijden. Ben jij al klaar voor de toekomst?